Parti heyetimiz YSK Başkanı Sadi Güven ile görüştü

"Vatan Partisi Türkiye’nin tek milli gücü olarak 100 bin imzayı rahatlıkla toplayacak"

Tarih:

Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan, Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Av. Nusret Senem ve Genel Başkan Yardımcısı TBMM Eski Başkanvekili Hasan Korkmazcan ile birlikte; YSK Başkanı Sadi Güven ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı. Açıklama şöyledir:

 

Sayın YSK Başkanı Sadi Güven ile görüşme amacımız, özellikle 16 Nisan referandumundan sonra getirilen 100 bin seçmenin aday göstermesiyle ilgili seçim takviminin nasıl işleyeceği ile ilgili görüş alışverişinde bulunduk.


Biz YSK’nın, Sayın Başkanın ve teşkilatının son derece iyi niyetle ve ellerinden gelen her türlü kolaylığı göstererek çalıştığını düşünüyoruz. Ancak hükümetin ve MHP’nin son derece baskın bir biçimde ve son derece daraltılmış bir seçim takviminde bunu gerçekleştirmek istemesinden dolayı maalesef arka arkaya hukuksuzluklar ya da hukukun uygulanmasında bir takım eksiklikler görüyoruz. Zincirleme bir biçimde hatalar birbirini takip ediyor. Partiler bu seçime girebilmek için milletvekili pazarlıklarına, işporta tezgâhlarına neredeyse düşmüştür. Dolayısıyla bu seçim takvimi seçimlerin sağlıklı, adil bir biçimde yürütülmesi için son derece elverişsiz koşullar ihtiva ediyor.


Sayın Başkanımızdan şu bilgiyi aldık; 100 bin vatandaşın seçim kurullarına giderek bir adayı göstermesi için öngördükleri süre seçim takviminde 5 gün olarak belirlenmiş. Tabi bu YSK’nın ve bütün taşra teşkilatlarının iş yükünü büyük oranda arttıracak, imza toplama sırasında bir takım aksaklıklara yol açabilecek bir düzenlemedir. Sayın Başkandan bazı başka sürelerden kısarak imza toplama süresinin arttırılması yönündeki talebimizi ilettik. Kendisi bu talebimizi aldı ve zaten toplantı halinde olan kurula bu önerilerimizi sunacağını belirtti.


Diğer bilgi; hükümetin MHP ile birlikte hazırladığı kanunda vatandaşın yalnızca ikametgâh adresinin bulunduğu ilçe seçim kurulunda aday gösterebileceği hükmü yer almakta. Ancak sayın başkanımızdan öğrendiğimiz kadarıyla YSK’nın altyapısı vatandaşın istediği seçim kuruluna giderek bu işlemi yapmasına uygun. Çünkü biliyorsunuz henüz ikametgâhını taşımamış olan öğrenciler var, mevsimlik işçiler var, geçici işçiler var, iş seyahatinden dolayı ikametgâhı bulunduğu yerde olmayan vatandaşlarımız var. Dolayısıyla önemli bir seçmen kitlesinin Cumhurbaşkanı adayı göstermek için kendi ilçesinin bulunduğu seçim kuruluna gidememe riski var. Fakat başkanımız kendilerinin altyapısının buna uygun olduğunu söyledi. Eğer kanunun bu şekilde düzenlenmesi durumunda bu hizmeti vatandaşlara verebileceklerini söylediler. Dolayısıyla buradan siz basın emekçileri aracılığıyla, henüz kanunlaşmamış olduğundan da hareketle hem iktidar partisine, hem muhalefet partilerine sesleniyoruz. Kanunda bunu kolaylaştırıcı önlemler alınsın.


Bir diğer konu, meclise yine buradan seslenmek gerekiyor. Anayasadaki tarife göre 100 bin seçmen aday gösterebilir. Burada vatandaşın yalnızca seçim kurullarına giderek aday göstermesi değil örneğin E-Devlet uygulamasının devreye sokulması gibi vatandaşın oturduğu yerden bunu yapması, ya da adayın vatandaştan topladığı imzaları doğrudan YSK’ya teslim etmesi gibi yöntemler kullanılabilir. Biz buna hazırız. Vatan Partisi olarak yaklaşık 3 haftadır alanlarda imza topluyoruz. 70 bini aşkın vatandaşımızdan şuana kadar imza topladık. 100 bine birkaç gün içerisinde ulaşacak durumdayız. Topladığımız dilekçelerin tümü YSK Başkanlığına diye başlıyor ve TC kimlik numarası, telefon numarası, ikametgâh adresi gibi eksiksiz tüm bilgiler bulunmaktadır. Dolayısıyla, Anayasa’ya uygun olan ve dilekçe kanununa uygun olan mevcut topladığımız dilekçelerinde uygun olmasıdır.


Ama yine basın mensuplarının aracılığıyla şunu söylüyoruz; Yöntem ne olursa olsun, biz Vatan Partisi olarak Türkiye’nin gerçek çözümlerini üreten tek bağımsız güç olarak ve Türkiye’nin tek milli gücü olarak 100 bin imzayı rahatlıkla toplayacağımızı biliyoruz. Öngörülen süre içerisinde de bunu yaparız ama burada sorumlular anayasayı çiğnemiş olurlar. Anayasanın 100 bin seçmenin aday gösterme ilgili hükmünü fiilen uygulamaz hale ve seçmenin bir bölümü için de kullanılamaz hale getiriyorlar. Kanun yapıcıların ve YSK yetkililerinin vatandaşın işini kolaylaştıran, siyasetin ve demokrasinin önünü açan, eşit ve adil seçimi kolaylaştıran tedbirler alması gerektiğini düşünüyoruz.

1/2
2/2