Parti Heyetimiz Çin'de Hükümet Yetkilileri İle Görüşmelerini Aktardı

"Çin ile üretim ekonomisi için ve bölücü teröre karşı işbirliği olanağı"

Tarih:

Genel Başkanımız Doğu Perinçek, İstanbul İl Merkezimizde Genel Sekreterimiz Dr. Serhan Bolluk, Genel Başkan Yardımcımız E. Korg. İsmail Hakkı Pekin, Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcımız Yunus Soner, MKK Üyemiz Erkan Önsel ve Ulusal Strateji Merkezi (USMER) İstanbul Başkanı E. Tüma. Soner Polat ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek, Parti Heyetimizin Çin ziyareti konusunda kamuoyunu bilgilendirdi. Perinçek, şunları belirtti:

 

ÖZETLER

·          Dünyanın bir numaralı ekonomisi konumundaki Çin, Türkiye’ye İpek Yolu ile bağlanmak için olağanüstü bir çaba içine girmiştir. Çağımızın en büyük uluslararası projesi, “Bir Kuşak Bir Yol İnisiyatifi”, Türkiye-Çin ilişkileri açısından çok kapsamlı gelişme olanaklarını içermektedir.

·          Vatan Partisi ve Çin Komünist Partisi, dünyamızın geleceğine stratejik bakışta birleştiklerini saptadılar: Yeryüzü Asya Çağı’na girdi. Asya, yeni uygarlığın kıtasıdır.

·          Türkiye ile Çin arasında stratejik işbirliği, hem ekonomik gelişme alanındadır, hem de Bölücü ve Yobaz Terörüne karşı barış ve güvenlik içindir.

·          Vatan Partisi Çin ziyaretinde, Türkiye’nin ABD’nin piyonu olan PKK Terör Örgütüne karşı mücadelesini bütün boyutlarıyla anlatmış ve kararlı bir destek görmüştür.

·          ABD, Sinciang Uygur Özerk Bölgesinde kışkırtığı ve örgütlediği terör eylemleriyle, Türkiye ile Çin’in arasını açma gayretindedir. Oysa Sinciang Uygur Bölgesi, ÇKP ve Vatan Partisi için bölünme alanı değil, birleşme alandır.

·          Şimdi Çin Komünist Partisi, ortaya çıkan sınıfsal farkları kaldırmak için 36 yıllık Reform döneminin en çetin mücadelesine girmektedir. Yeni dönemin yol gösterici ilkeleri: “Birlikte Gelişme” ve “Paylaşarak Gelişme” olarak saptanıyor.

·          Her iki parti, görüş alış verişi ötesinde, ülkelerimiz arasında işbirliğini geliştirmek için ortak çalışmalar örgütleme konusunda anlaşmıştır. Bu amaçla karşılıklı öneriler sunulmuş ve ortak kararlar alınmıştır.

 

VATAN PARTİSİ HEYETİ VE GÖRÜŞMELERİ

Vatan Partisi heyeti, Çin Komünist Partisi’nin davetlisi olarak 16-21 Kasım 2015 tarihleri arasında Çin Halk Cumhuriyeti’ni ziyaret etti. Genel Başkan Doğu Perinçek başkanlığındaki heyet, Genel Başkan Yardımcıları eski TBMM Başkanvekili Hasan Korkmazcan, E Tümgeneral Beyazıt Karataş, Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcısı Yunus Soner, E Tümamiral Soner Polat, MKK Üyeleri Öncü Gençlik Genel Başkanı Aykut Diş ve Çağdaş Cengiz’den oluştu.

Vatan Partisi heyeti, Çin gezisinin ilk üç günü Sinciang-Uygur Özerk Bölgesinde incelemelerde bulundu. Heyet, Urumçi’de ÇKP Sinciang-Uygur Bölgesi Başkan Yardımcısı Xiaokati (Şevket) Yiming, Turfan’da Belediye Başkan Yardımcısı Adil Can ile görüştü.Turfan köylerinde Uygur köylülerle buluştu.

Heyet Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Pekin’de Uluslararası İlişkiler Bakan Yardımcısı Zhao Li, Halk Meclisi Başkanvekili Li Bingşun ve Çin Komünist Partisi Batı Asya Genel Müdür Yardımcısı Chao Weidong ile görüşmelerde bulundu.

Vatan Partisi Heyeti, ayrıca Çin Halk Cumhuriyeti’nin eski Türkiye büyükelçileri Wu Keming, Chang Chi Lian ve Eski Ticaret Ataşesi Taşkın Ge ile buluştu.

 

ÇİN İLE TÜRKİYE İPEK YOLU İLE BAĞLANIYOR

Çin ziyaretimizde edindiğimiz en önemli saptama şudur: Artık dünyanın bir numaralı ekonomisi konumundaki Çin, Türkiye’ye İpek Yolu ile bağlanmak için olağanüstü bir çaba içine girmiştir. “Bir Kuşak Bir Yol İnisiyatifi”, Asya’nın Doğu ucunu Batı ucu ile birleştirmektedir. Çağımızın en büyük uluslararası projesi, Türkiye-Çin ilişkileri açısından siyasal, ekonomik, kültürel alanlarda çok kapsamlı gelişme olanaklarını içermektedir.

İpek Yolu’nun Doğu ucundan Batı ucuna elini uzatan Çin Halk Cumhuriyeti, üretim ekonomisinden terörle mücadele alanına değin, Türkiye’nin önceliklerini paylaşıyor.

Vatan Partisi, ülkelerimizin ortak geleceği ve çıkarları temelinde ilişkilerimizi geliştirecek bir dizi çalışmayı başlatma konusunda Çin Komünist Partisi ile anlaşmıştır. Artık İpek Yolu, iki ülke arasında bir proje değildir, yolun inşasına girişmiş bulunuyoruz.

 

STRATEJİK BAKIŞ: ASYA ÇAĞINA GİRDİK

Vatan Partisi ve Çin Komünist Partisi, dünyamızın geleceğine stratejik bakışta birleştiklerini saptadılar: Yeryüzü Asya Çağı’na girdi. 500 yıllık Atlantik Çağı artık sona erdi. Bugün dünyanın gelişen bölgeleri ve yükselen güçleri Asya’dadır. Asya, yeni uygarlığın kıtasıdır. Kapitalizm, artık bir yıkım sistemidir. İnsanlığın geleceğini, kamucu ve paylaşmacı uygarlık belirleyecektir.

 

İŞBİRLİĞİNİN ÖNCELİKLERİ:

ÜRETİM EKONOMİSİ VE BÖLÜCÜ TERÖRE KARŞI DAYANIŞMA

         İki parti arasındaki görüşmelerde, Türkiye ile Çin arasında stratejik işbirliğinin kaçınılmaz olduğu konusunda da görüş birliğine ulaştık. Bu işbirliği, hem ekonomik gelişme alanındadır, hem de Bölücü ve Yobaz Terörüne karşı barış ve güvenlik içindir. Her iki ülke, emperyalizme karşı bağımsızlık, toprak bütünlüğü, üretim ekonomisi ve laiklik için birlikte hareket etmek durumundadırlar. İki parti, Türkiye ile Çin arasındaki işbirliğinin mimarlığını üstlenmişlerdir. Çin’in Sinciang-Uygur Özerk Bölgesi, bu işbirliği için olumlu bir etkendir ve köprü işlevi görecek özelliklere sahiptir.

         Görüşmelerde, Çin yönetiminin Türkiye ile her alanda işbirliğine istekli olduklarını gördük. Türkiyemizin yakın gelecekte üretim ekonomisini inşa çabasına Çin’in çok etkili yöntemlerle katkıda bulunabileceğini saptadık. Ayrıca iki ülkenin dışardan kışkırtılan bölücü teröre karşı tecrübe alışverişi ve dayanışma için elverişli bir zemin bulunmaktadır.

Çin Komünist Partisi, Türkiye’nin bölücü teröre karşı mücadelesini ve Atatürk Devrimi temelinde örgütlenme ihtiyacını çok iyi anlamakta ve desteklemektedir. Vatan Partisi Çin ziyaretinde, Türkiye’nin ABD’nin piyonu olan PKK Terör Örgütüne karşı mücadelesini bütün boyutlarıyla anlatmış ve kararlı bir destek görmüştür. Bizzat Çin Halk Meclisi Başkanvekili Li Bingşun, terörle mücadele önceliğimizin Çin tarafından paylaşıldığını dile getirmiştir. Hem Çin, hem de Türkiye bugün ABD’nin kullandığı bölücü terörle karşı karşıyadır.

İki parti şu gerçeği de önemle saptadılar: ABD, Sinciang Uygur Özerk Bölgesinde kışkırttığı ve örgütlediği terör eylemleriyle, Türkiye ile Çin’in arasını açma gayretindedir. Oysa Sinciang Uygur Bölgesi, ÇKP ve Vatan Partisi için bölünme alanı değil, birleşme alanıdır.

Vatan Partisi olarak, Urumçi ve Turfan’da yaptığımız incelemelerde, Sinciang Uygur Bölgesinin Çin’in en hızlı gelişen ekonomisi olduğunu öğrenmekten mutlu olduk.  Sinciang’da 2012 yılında 38.8 miyar Yuan olan milli gelir, 2014 yılında 126 milyar Yuan’a yükselmiştir. Başka deyişle iki yılda üç kat artmıştır. Dünya tarihinde böyle bir gelişmenin benzeri bulunmuyor. Kuşkusuz bu olağanüstü gelişmede, Çin’in merkezi bütçesinden Sinciang-Uygur Bölgesinin kalkınmasına kaynak ayrılmasının payı büyüktür.

Ayrıca bu bölgedeki Müslümanların inanç ve ibadet özgürlüğüne sahip olduğunu gördük. Tıpkı Atatürk Devriminde olduğu gibi, devleti ve toplumu dinsel temellerde düzenlemenin geçersiz olduğunu da gözlemleyerek, iki ülkenin laiklik temelinde de ortak bir geleceğe sahip olduğunu saptadık.

 

ÇİN’İN YENİ YÖNELİŞİ:

PAYLAŞARAK GELİŞME

         Çin Komünist Partisi yöneticileri, Merkez Komitesi’nin 5. Toplantısında çok önemli kararlar aldıklarını anlattılar: Reform döneminde zenginleşenler oldu. Şimdi Çin Komünist Partisi, ortaya çıkan sınıfsal farkları kaldırmak için 36 yıllık Reform döneminin en çetin mücadelesine girmektedir. Yeni dönemin yol gösterici ilkeleri: “Birlikte Gelişme” ve “Paylaşarak Gelişme” olarak saptanıyor. Eşitliğe yönelik vurgular öne çıkıyor. Çin, ücret ve aylıkları yükselterek iç piyasadaki talebi büyütmeye ve refaha yönelik ekonomik siyasetlere yönelmektedir. Bunun yanında parasız eğitim, sağlık, kültür vb hizmetlerin alanı genişletilerek de daha eşitlikçi ve paylaşmacı bir toplum kurulmaktadır. Artık Çin halkının refahı ekonominin motoru olacaktır. ÇKP, Mao dönemindeki gibi devlet kadrolarınıköylere ve halkın arasına göndererek, halka dayanan ve halka hizmet eden bir devlet yönetimi kurmak için devrimci uygulamalara başlamış bulunuyor.

  

İKİ PARTİ VE İKİ ÜLKE ARASINDA

ORTAK ÇALIŞMALAR

Her iki parti, görüş alış verişi ötesinde, ülkelerimiz arasında işbirliğini geliştirmek için ortak çalışmalar örgütleme konusunda anlaşmıştır. Bu amaçla karşılıklı öneriler sunulmuş ve ortak kararlar alınmıştır.

Vatan Partisi ve Çin Komünist Partisi,

-         İpek Yolu’nun inşasında, ‘Bir Kuşak Bir Yol İnisiyatifi’ bağlamında iki ülkenin üretenlerini buluşturacak ve ülke ekonomileri arasındaki işbirliğini üretim temelinde birleştirecektir.

-         İki ülkenin teröre karşı mücadele tecrübeleri paylaşılacaktır. Bu alanda iki ülke arasında dayanışma geliştirilecektir.

-         Çin’den Türkiye’ye turist akımının yılda bir milyonu geçmesi için işbirliği yapılacak, bu amaçla ırkçı bağnazlıklardan arınmış bir iklim oluşturulacaktır.

-         Türk gençlerinin elverişli olanaklarla Çin’de eğitim görmeleri için kapsamlı işbirliği geliştirilecektir.

-         İki ülke arasında, gençlik, kadın, kültür ve ticaret heyetlerinin ziyaretleri örgütlenecektir.