"KKTC ve Abhazya tanınsın Karadeniz ve Akdeniz'de ABD üsleri kapatılsın"

Genel Başkanımız Dr. Doğu Perinçek, Abhazya Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu ve Vatan Partisi Ortak Bildirisi’ni kamuoyuna açıkladı

Tarih:

19 Aralık 2019


Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, 16-17 Aralık 2019 günleri, Cumhurbaşkanı Raul Hacımba’nın davetlisi olarak Abhazya Cumhuriyeti’ne bir ziyarette bulundu. Ziyaretle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Perinçek, Abhazya Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu ve Vatan Partisi Ortak Bildirisi’ni kamuoyuna açıkladı.


8 maddelik ortak bildiride, ABD yaptırımlarına karşı işbirliği vurgusu yapıldı. Teröre karşı birlik olunması çağrısı yapılan bildiride, Karadeniz bölgesinde ABD üslerinin tasfiye edilmesi gerektiği belirtildi.  


Perinçek, Karadeniz ve Akdeniz kıyı ülkeleriyle birlikte Amerikan emperyalizminin tehditlerine karşı Türkiye'nin ittifakları için çalıştıklarını söyledi. Abhazya'da olduğu gibi Libya'dan sonra Suriye ve Mısır'da da anlaşmalar yapılması gerektiğine işaret eden Perinçek, "ABD ve İsrail namlularıyla Mavi Vatan'ı işgalle tehdit edenler mahkûm edilecek. Çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.  


Heyette KKTC Başbakanı Ersin Tatar'ın mesajını Abhazya'ya götüren, KKTC kurucu Başkanı Rauf Denktaş'ın özel büyükelçisi Hüseyin Macit Yusuf'la beraber olduklarını anlatan Perinçek, "KKTC'yi temsil eden Yusuf, Abhazya Cumhurbaşkanı ile de görüştü. Önemli konularda mutabakata vardılar. KKTC'nin tüm dünyada tanınması için çalışmalarımızda mevzi kazandık. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a da ayrıntıları aktaracağız" dedi.  


İmzalanan ortak bildirinin tam metni şöyledir:  
 

 
Abhazya Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu ve 
Türkiye Vatan Partisi'nin Ortak Bildirisi
(Sohum, 17 Aralık 2019) 

 
Abhazya Meclisi Uluslararası İlişkiler Komisyonu ve Türkiye Vatan Partisi,  


17 Aralık 2019 günü Sohum'da görüşerek, Karadeniz-Akdeniz Dostluk ve Barış Bildirisini dünya devletleri ve halklarının bilgisine sunmayı kararlaştırdılar. 


Biz Abhaz ve Türk milletleri olarak, tarihten gelen kardeşliğimizi ve ortak değerlerimiz olan bağımsız, özgür ve paylaşarak gelişme irademizi burada bir kez daha ilan ediyoruz. 


Abhazya Cumhuriyeti'nin Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınması için, çalışmalarımızı yoğunlaştırmaya ve bu kardeşlik hedefine ulaşmaya kararlıyız. 


Türkiye ile Abhazya arasında doğrudan ulaşım, turizm, ticaret, kültürel alışveriş ve ekonomik kalkınma için işbirliği, ülkelerimizin, bölge ülkelerinin ve bütün insanlığın yararınadır. Bu konulardaki engellerin kaldırılması ve olanakların geliştirilmesi için, bütün Karadeniz ülkelerini işbirliğine çağırıyoruz. 


Karadeniz, bizim ortak vatanımızdır. 


Karadenizliyiz ve Akdeniz bizim kardeş denizimizdir. 


Karadeniz'e ve Akdeniz'e kıyısı olan bütün devletleri ve halkları, ekmeğimizi kazandığımız denizlerimizde ve topraklarımızda barış, dostluk ve bereket için ortak anlayış ve çabaya çağırıyoruz. 


 
Bu amaçla 


1. Karadeniz bölgesinde barışı ve gelişmeyi tehdit eden ABD ve NATO üslerinin tasfiye edilmesini, bölücü ve yobaz terörüne karşı mücadelenin desteklenmesini, 


2. Abhazya Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bütün bölge ve dünya devletleri tarafından tanınmasını, 


3. Kırım'ın Rusya Federasyonu toprağı olarak kabul edilmesini, 


4. Suriye'nin toprak bütünlüğünün ve Suriye'de barışın sağlanmasını, 


5. Filistin halkı üzerindeki baskılara son verilmesini, 


6. Libya'da toprak bütünlüğünün ve barışçı çözümün sağlanmasını, 


7. Abhazya'ya, Türkiye'ye, Rusya'ya ve İran'a yönelik yaptırm ve ambargolarım kaldırılmasını, ülkeler arasında serbest ticaret ve ekonomik işbirliğinin oluşturulmasını, 


8. Karadeniz ve Akdeniz ülkeleri arasında serbest ulaşım, iletişim, turizm, ekonomik ve kültürel gelişme önündeki engellerin kaldırılmasını  
talep ederiz. 
 
Bütün insanlığa 2020 yılında barış, dostluk ve refah dileriz. 


Dünya kamuoyuna kardeşlik duyguları ve dostlukla duyururuz.