İstanbul Barosu yönetimi hakkında suç duyurusu

Av. Zeynep Küçük, İstanbul Barosu Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri hakkında işlem başlatılması için Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu

1/3
2/3
3/3

Vatan Partisi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Avukat Zeynep Küçük, İstanbul Barosu’nun açıklamalarıyla terör örgütü DHKP-C üyesi Ebru Timtik’e destek verdiğini, örgütün faaliyetlerini, bu teröristin “ölüm orucu” eylemi üzerinden masum gösterdiğini ve Timtik’in posterini binasına astığını belirterek Baro yönetimi hakkında suç duyurusunda bulundu. Çağlayan Adliyesi önünde İstanbul Barosu’na mensup avukatlarla birlikte açıklama yapan Küçük, Durakoğlu yönetiminin suçu ve suçluyu övdüğünü, halkı devlete ve adalet sistemine karşı kışkırttığını ve bu şekilde suç işlediğini kaydetti.

Vatan Partisi, terör örgütü DHKP-C üyesi Ebru Timtik’e açıklamalarıyla destek veren, örgüt üyesi bu kişinin posterini baro binasına asan İstanbul Barosu yönetimi hakkında suç duyurusunda bulundu. Çağlayan Adliyesi önünde İstanbul Barosu’na mensup avukatlarla birlikte basın açıklamasını Vatan Partisi Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Avukat Zeynep Küçük yaptı. Küçük şunları söyledi: “İstanbul Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu, hakkında DHKP-C üyesi olduğu gerekçesiyle hüküm kurulmuş olan Ebru Timtik isimli şahsa defalarca destek açıklaması yapmıştır. Bilindiği üzere DHKP-C, makamında şehit edilen Savcımız Mehmet Selim Kiraz'ın da aralarında bulunduğu onlarca kanlı eylem gerçekleştiren ve bu eylemler neticesinde birçok kamu görevlisi ve sivili katleden bir terör örgütüdür.”

GRİ LİSTEDEKİ ÖRGÜT YÖNETİCİSİYLE BİRLİKTE YAKALANDI

"Ebru Timtik, Halkın Hukuk Bürosu isimli sözde bir hukuk bürosunda DHKP-C’nin Türkiye sorumlusu Kamile Kayır ile birlikte yakalanmıştır. Üstelik bu ikili hukuk bürosunda kalorifer peteğinin arkasına gizlenmiş bir dehlizde ele geçirilmiştir. Bir hukuk bürosunda gizli bölmenin ne işi vardır? Yine bir avukatın, bir terör örgütünün gri listede aranan lideriyle o gizli dehlizde ne işi vardır?"

SAVCI KATİLLERİYLE İLİŞKİSİ ORTADA

Avukat Küçük, DHKP-C’nin katlettiği şehit Savcımız Selim Kiraz’ın odasına baskın düzenleyen teröristlerle Ebru Timtik arasındaki bağlantıyı hatırlattı: “İstanbul Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu’nun destek olduğu Ebru Timtik’in, önünde açıklama yaptığımız adliyeye ismini verdiğimiz şehit savcı Selim Kiraz’ın katilleriyle olan ilişkisi de ortadadır. Kiraz’ı katleden teröristler olay sırasında Ebru Timtik’le görüşmüşlerdi. Basına yansıdığı kadarıyla Timtik, Savcımızı katleden teröristlerin taleplerinde haklı olduklarını ifade etmiştir. Savcı katilleriyle aynı terör örgütünün üyesi olduğu apaçık ortada olan birine resmi açıklamalarla sahip çıkmak açık bir biçimde suçu ve suçluyu övmektir.”

İSTESELERDİ POSTERİ ASTIRMAZLARDI

İstanbul Barosu’nun Timtik posteriyle ilgili açıklamasına da yanıt veren Küçük şöyle devam etti: “İstanbul Barosu gelen tepkiler üzerine bir açıklama yaparak Timtik’in posterinin Baro binasına “kendilerine rağmen”  asıldığını belirtse de bu izah inandırıcılıktan uzaktır. Baro yönetimi eğer isteseydi bunu her türlü kolluk vasıtasıyla engelleyebilirdi. Kaldı ki, bunun bir önemi de yoktur. Baro Başkanı Durakoğlu’nun ve Baro’nun Timtik’in örgütsel nitelik taşıdığı tartışma götürmeyen ölüm orucu eylemine sahip çıkmaları karşısında binaya asılan poster sadece bir ayrıntıdır.”

ÖRGÜT ÜYESİNDEN “MASUM” YARATMA ÇABASI

Küçük, Baro’nun yaptığı açıklamalarla örgüt üyesinin masum gösterilmek istendiğini belirtti: “İstanbul Barosu Yönetim Kurulu’nun, Ebru Timtik'in “ölüm orucu” eyleminin bir terör örgütü olan DHKP-C'nin eylem türü olduğunu bilmemesi imkan dışıdır. Ebru Timtik tarafından, -daha önce de pek çok örneğini gördüğümüz şekilde- örgütün talimatı doğrultusunda başlatılan açlık grevi ile birlikte İstanbul Barosu tüm bu hakikatleri bir tarafa bırakmış ve Ebru Timtik'ten bir yargı mağduru, ezilen ve Devlet eliyle hakları gasp edilen bir masum, Türkiye Cumhuriyeti Devleti Mahkemelerini ise siyasi irade talimatıyla hareket eden hukuku ve usulü hiçe sayan bir yapı olarak göstermekten kaçınmamıştır.”

YARGIYI ETKİLEMEYE TEŞEBBÜS

“İstanbul Barosu Başkanı ve bazı Yönetim Kurulu üyelerinin terör örgütü propagandası için kullanılan metodlara dolaylı yolla destek verdikleri eylemleri bununla da bitmemiştir. Ebru Timtik'in örgütün talimatıyla başlayan ve yaşamını sonlandırmasıyla neticelenen eylemi "adil yargılanmadığı", "saçma sapan delillerin karara esas alındığı" "daha başlamadan talimatla oluşturulan karar" gibi yargı mensuplarını zan altında bırakan, itham dolu, soyut ve hatta adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçunu oluşturan ifadeleri kullanmış ve bu beyanlarını Baro Başkanı sıfatıyla yapmıştır.”

“ADİL YARGILANMADI” İDDİASI

Küçük, Timtik için “adil yargılanmadığı için ölüm orucunu tercih etti” iddiasının geçerli olmadığını, yargı yolunun hala açık olduğunu ifade etti: “Burada belirtmekte yarar görmekteyiz ki, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin adil yargılanmadığını, temel hak ve hürriyetlerinin ihlal edildiğini iddia eden vatandaşları için oluşturduğu pek çok yasal başvuru yolu bulunmakta olup, adil olmadığı iddia edilen bir yargı kararı hakkında üst derece mahkemesine müracaat (ki Ebru Timtik hakkındaki ceza halihazırda Yargıtay denetimine sunuludur) edilebileceği gibi, Anayasa Mahkemesi ve hatta AİHM'e başvurulması da mümkündür.

DURAKOĞU’NUN “ÖLÜM ORUCU” SAVUNMASI

Küçük, Durakoğlu’nun DHKP-C’nin eylem biçimlerinden olan ölüm orucunu desteklemesine tepki gösterdi: “Tüm bu hukuki yollar bir tarafa bırakılarak, örgüt propagandasına hizmet aracı olarak geliştirilmiş olan eylem biçimini Mehmet Durakoğlu'nun kendi ifadesiyle "(...) Canlarını koydular dosyaya (...)" şeklindeki beyanlarla bu eylemin haklı gerekçelere dayandığı algısını yaratarak masumlaştırması ve bir başka deyişle kutsaması hukukçu kimliğine ve işgal ettiği makama yakışmamaktadır. Bunun ötesinde bu açıklama başlı başına suç teşkil etmektedir.”

SUÇ DUYURUSU YAPILDI

Küçük son olarak Durakoğlu ve Baro yöneticilerinin yetkilerini ihlal ederek açıkça suç işlediklerini vurguladı: “Mehmet Durakoğlu’nun henüz kesinleşmiş bir yargı kararı olmamasına rağmen, devletimizi ve adalet sistemimizi doğrudan hedef alan ve kitleleri adalet sistemimize ve devlete karşı kışkırtan bu açıklamaları İstanbul Barosu Başkanı sıfatını kullanarak yapması temsil yetkisinin açıkça ihlali niteliğindedir. Sonuç olarak, İstanbul Barosu Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri hakkında hukuka aykırı eylemleri nedeniyle işlem başlatılması için Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduk.”