"İç cephede bölünmelere hayır! Berberoğlu’nun tutukluluğuna son verilmeli!"

Genel Başkanımız Doğu Perinçek, Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Tarih:

Genel Başkanımız Doğu Perinçek, (16 Haziran 2017) saat 12.00’de yaptığı basın toplantısında, İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının Anayasanın ve yasaların açık hükümlerine aykırı olduğunu açıkladı ve olayı Kürdistan’ın bağımsızlığı için referandum boyutları içerisinde değerlendirdi. Perinçek özetle şunları belirtti:

 

 

VATAN PARTİSİ BAŞKANLIK KURULU OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

 

Vatan Partisi Başkanlık Kurulu, 15 Haziran 2017 günü olağanüstü toplanmış ve Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasını hem hukuki açıdan hem de bölgemizdeki gelişmeler çerçevesinde değerlendirmiştir.

 

 

ENİS BERBEROĞLU’NUN TUTUKLANMASI ANAYASA VE YASA HÜKÜMLERİNE AYKIRIDIR

 

Öncelikle saptıyoruz: İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanması Anayasa ve yasa hükümlerine açıkça aykırıdır.

 

Anayasanın 83/3. maddesine göre, milletvekili hakkındaki ceza hükmünün yerine getirilmesi, TBMM üyeliği sıfatının sona ermesine bırakılır.

 

Anayasanın 84/2. maddesine göre, milletvekilliğinin kesin hüküm giyme yoluyla düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur.

 

1.​ Sayın Enis Berberoğlu’nun TBMM üyeliği sıfatı sona ermiş değildir.

 

2.​ Berberoğlu hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince verilen mahkumiyet hükmü kesinleşmiş değildir, temyiz aşamasındadır.

 

3.​ Kaldı ki, hükmün kesinleşmesi de yetmez. Kesinleşmiş Mahkeme Kararının TBMM Genel Kurulu’na bildirilmesi üzerine milletvekilliğinin düşmesi de gerekir.

 

4.​ Dokunulmazlığın kaldırılmış olması, infaza ilişkin bu hükümleri ortadan kaldırmaz.

 

Hüküm kesinleşmediği ve kesin hüküm TBMM Genel Kurulu’na bildirilmediği için, ceza hükmünün yerine getirilmesi bugün mümkün değildir. Verilen tutuklama kararı, tedbir değil infaz amaçlıdır. Çünkü Enis Berberoğlu yargılama sürecinin bütün aşamalarında ve karar duruşmasında bulunarak kaçma şüphesine yer olmadığını göstermiştir. Tutuklama kararı, hükmün kesinleşeceği varsayımına dayanmaktadır. Bu açıdan cezanın infazı başlatılmış oluyor. Oysa Ceza hükmünün yerine getirilmesine ancak, kesin hüküm TBMM’ye bildirildikten sonra başlanabilecektir.

 

Yetkili mahkeme, Enis Berberoğlu hakkındaki tutuklama kararını derhal kaldırmak durumundadır.

 

 

KÜRDİSTAN’IN BAĞIMSIZLIĞI REFEDANDUMUNA DİKKAT

 

Bilindiği gibi Kuzey Irak Kürt Yönetimi Başkanı Barzani önümüzdeki 25 Eylül günü, Irak’ın kuzeyinde Kürdistan’ın bağımsızlığı için referandum yapacaklarını açıkladı. ABD ve İsrail, referandumu destekliyor.

 

Vatan Partisi Başkanlık Kurulu, Türkiyemizdeki ve bölgemizdeki son gelişmeleri, sözümona “Kürdistan”ın bağımsızlığı için yapılacak referandumla bağlantılı olarak değerlendirmektedir. Çünkü Türkiye’nin önündeki bütün gelişmeleri belirleyecek olan olay budur. Türkiye, vatan bütünlüğü için mücadelesini, ABD ve İsrail’in bağımsız Kürdistan girişimini boşa çıkartmaya odaklanarak yürütmek durumandadır.

 

Önümüzdeki süreçte ABD ve İsrail’in Bağımsız Kürdistan girişimini başarısız kılacak ülke, öncelikle Türkiye’dir. Kuzey Irak’ın ayrılmasıyla parçalanmak istenen Irak, kuşkusuz toprak bütünlüğünü koruyacaktır. Ancak Türkiye’nin etkin tavrı belirleyici olacaktır. ABD ve İsrail de, bunu bildikleri için, Türkiye’yı dışardan ve içerden kuşatmaya yönelmiştir. Bu bağlamda:

 

1.​ ABD önderliğinde Katar’a uygulanan ambargonun aynı zamanda Türkiye’yi hedef aldığı yolundaki değerlendirme gerçekçidir.

 

2.​ ABD ve İsrail, Suriye’yi hedef alan askerî hazırlıklarını ve saldırılarını yoğunlaştırmışlardır.

 

3.​  CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 13 Haziran 2017 Salı günü CHP Grup Toplantısında, “Bundan sonra yürürlükte olan Anayasaya dayanarak yapılacak her şeyin gayri meşru olduğunu” ilan etmiştir. Bu durumda, CHP’ye göre, seçimlerden askerî harekâtlara kadar yapılacak bütün devlet uygulamaları, “gayri meşru” olacaktır. CHP, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin vatan savunması kapsamındaki bütün uygulamalarını “gayri meşru” ilan ederek, ABD ve İsrail’in Kürdistan planını bozacak silahlı kuvvetin elini kolunu bağlamak peşindedir. “Gayri meşru” saptaması, Hukuk öğretisinde direnme ve isyan çağrısı olarak görülmektedir. Devlet organlarının her eyleminin “gayri meşru” sayılması, iç cephede bölünmelere ve çatışmalara yol açacak olayları fitilleyebilecektir.

 

 

VATAN PARTİSİ BAŞKANLIK KURULU’NUN ÇAĞRILARI

 

Bu koşullarda Enis Berberoğlu konusunda ve her konuda, AKP iktidarını, Yargıyı, CHP yönetimini ve herkesi, önümüzdeki süreçte,

 

-​ Vatan bütünlüğü,

 

-​ Milletin birliği ve iç cepheyi pekiştirme,

 

-​ Bölücü PKK terörüne ve FETÖ terörüne karşı mücadele,

 

-​ Türk Ordusu’nun harekât yeteneğini güçlendirme

 

konularında duyarlı ve dikkatli olmaya çağırıyoruz,

 

Başta kamu makamları ve siyasal partiler olarak ülkenin bütün güçleri, ABD ve İsrail’in Kürdistan’ın bağımsızlığı tertibine karşı birleşmeliyiz.

 

İç cephede bölünme ve kargaşalık yaratmaktan başka bir şeye hizmet etmeyen Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasına derhal son verilmelidir.