Dr. Rifat Mutlu: "Ekonomik krizin faturası sağlık sistemine kesilemez!"

Vatan Partisi Sağlık ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir İl Başkanı Dr. Rifat Mutlu, basın açıklaması düzenledi

Tarih:

Vatan Partisi Sağlık ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir İl Başkanı Dr. Rifat Mutlu, sağlık sisteminde kur riski nedeniyle ortaya çıkan ‘tıbbi malzeme yetersizliği’ ve Sağlık Bakanlığı’nın bu yöndeki ‘tasarruf’ açıklamalarını değerlendirdi. Vatan Partisi’nin çözüm önerilerini sundu.

 

 

Ameliyatlar Yapılamıyor: Ameliyatlarda Acilliği Belirleme Belirsizliği

 

“Ameliyathanede örneğin özellikle beyin cerrahisi, kalp cerrahisi gibi hayati önem arz eden branşlarda kullanılan malzemelerin kur riski nedeniyle satın alınamaması ciddi bir sorundur. Acil ameliyatlar dışında hiçbir ameliyat yapılmayacaktır eğer yaparsanız gerçek anlamda bu ameliyatın hayati önem taşıdığını belgelemek zorudasınız deniyor. Böyle bir şey olmaz.”

 

“Sağlık bakanının görevi takip etmek değil, sonucu sağlamaktır.”

 

“Sayın Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca açıklamaları, ‘Dikkatle izliyoruz. Takip ediyoruz.’ cümlelerinden öteye geçmemektedir. Sağlık bakanının görevi takip etmek değil, sonucu sağlamaktır.”

 

Temel Sağlık Hizmetleri Anayasal Güvence Altındadır!

 

“Unutmayalım, temel sağlık hizmetleri aslında temel bir insani haktır. Bizim anayasamızda güvence altına alınmıştır.”

 

 

Şiddet Artacak, Vatandaş Etkilenecek!

 

“Hastanelerimize giden vatandaşımız, kur farkının neden olduğu, çarpık uygulanan ekonomik sistemler nedeniyle hekimin kendisine o ilacı vermediği ameliyat edemediği için hekimi de hedef alacaktır.”

 

“Şehir hastanelerinin kirası 30.2 milyar dolar”

 

“Şehir hastaneleri, ‘Kamu-Özel ortaklığı üzerinden’ ortaya çıkan bir tasarımdır. Gerek inşaat maliyetleri, gerek kira maliyetleri çok yüksektir.”

 

Soygun Sistemi Süsleniyor: Halkın Hastalanma Potansiyeli Satılıyor!

 

“Bu binaları yaparken değerinin üzerinde ödemeler yapılıyor. 3 yıllık yatırım maliyeti, 25 yıllık kira güvencesi adı altında bu modellere kaynak aktarılıyor. Devlet üstüne üstlük, hazine garantisi kapsamında, kamu alanlarının tamamını bu yapılanmalara teslim ediyor. Yani bu gerçek anlamda sağlık alanında çok büyük bir soygun sisteminin süslenerek ortaya çıkarılması halidir.”

 

 

“Vatandaşımızın önceliği ilaç ihtiyacıdır.”

 

“Şehir hastaneleri kuşkusuz hizmete layık fakat vatandaşımızın önceliği ilaç ihtiyacıdır. O nedenle Vatan Partisi, toplam olarak Türkiye sağlık sisteminin ayakta kalabilmesi için, Türkiye’nin ameliyat donanımına sahip olma ihtiyacı olduğunun tespitini yapmaktadır.”

 

 

Vatan Partisi’nin Çözümü:

 

“Şehir Hastaneleri, şu an durmaktadırlar. Şehir Hastanelerine ayrılan kaynak, kur riski nedeniyle, ekonomik kriz temelli, ilaç alamayan, ameliyat olamayan tüm sağlık sistemini krize uğratan nedenlere karşı kullanılmalıdır. ”

 

“Bunun için, bugün 30.2 milyar dolar üzerinden ücretlenen ve şu anda ödenmekte olan ‘Şehir Hastaneleri Kiraları’ kesinlikle durdulmalıdır. Bu kaynak krize karşı etkin bir şekilde sağlık sektöründe tıbbi ilaç ve benzeri işlemlerde kullanılması gerekmektedir.”

 

Vatan Partisi olarak çözümümüz açıktır: Tıbbi malzemelerin ‘kur riskinden’ etkilenmemesi için ‘Şehir Hastaneleri’, israftan arındırmalıdır.