Dr. Rifat Mutlu: "Denizcilerin grevi Anayasal haktır"

Genel Başkan Yardımcımız ve İzmir İl Başkanımız Dr. Rifat Mutlu, İZDENİZ grevini değerlendirdi.

Tarih:

Genel Başkan Yardımcımız ve İzmir İl Başkanımız Dr. Rıfat Mutlu, İZDENİZ (İzmir Denizcilik İşletmeleri) grevini desteklediklerini belirterek konuya ilişkin açıklama yaptı. Dr. Rıfat Mutlunun açıklaması şöyle:

 


VAPUR BİR AYRICALIKTIR


İzmir’de ulaşımın büyük yükünü körfezde çalışan vapurlarımız sağlar. İzmir halkı körfezde vapur seyahatini çok sever. Vapur bir ayrıcalıktır. Her gün ortalama 50 bine yakın yolcu deniz seferleri ile taşınıyor.


Öte yandan günlük İzmir’in 1 milyon yolcusunun da ana karayollarının geçiş hattının kavşağında yer alan deniz ulaşımı İzmir trafiğinde de önemli bir yer alır. Böylece toplamda yüz binlerin taşınmasında trafiğinin aksamasında rol oynayan bir durum ortadadır.


Geçmişte Türkiye Deniz İşletmeleri bu görevi yaparken, İzmir Büyükşehir Belediyesi daha iyi hizmet verebilmek için bu görevi üstlendi. İyi de yaptı. Ancak 16 gündür vapurlarımız çalışmıyor. Toplu İş sözleşmesindeki anlaşmazlık sürüyor. Emekçiler haklarını alabilmek için, anayasal hakları olan demokratik grev hakkını kullanıyor. Halka bildiri dağıtıp imza kampanyası yapıyor. Demokrasiye inanan İzmir halkı koşarak imza kampanyasına katılıyor. Ulaşımda çileyi çeken halk demokrasi adına destek veriyor. Halkımızın duyarlılığını kutlarız. Bu duyarlılığı Aziz Başkanın göstermesi gerekirdi.


Belediyelerde toplu sözleşme görüşmelerini yetkili bürokratlar yürütür. Anlaşma sağlanamazsa Başkanı devreye girer, sorunu kendisi çözer. Yani çözüm Aziz Başkanda.


Çalışmayan Gemilerin günlük kamuya günlük zararı 140-150 bin TL olduğu söyleniyor. Grev biraz daha devam ederse İzdeniz Kamu Şirketi olarak telafisi mümkün olmayan zarara uğrayacak, yatan gemilerin bakımı ayrı bir sorun yaratacaktır. Öte yandan Emekçilerin mağduriyeti de ortamı ve mücadele seyrini başka noktalara taşıyabilir endişesi içindeyiz. İnsan hakkı, Emekçi hakkı hukuk karşısında da hakların esasıdır.


Halkımız daha fazla çile çekmeden grev bitirilmelidir.


Gemilerde yapılan işler tehlikeli ve ağır işlerden sayılır. Çalışanların hakları Deniz Kanunlarına


Tabidir.


Aziz Kocaoğlu Başkana çağrımız sözleşmeyi imzalayarak bu grevi bitirmesidir. İzmir halkına karşı sorumluluğunu yerine getirmesidir.


Grev anayasal bir haktır ve mahkeme kararı ile sendika bu hakkını şuan kullanıyor. Grevin sorumlusu sendika olamaz. Çileyi çeken halk, ekonomik kayıp halkın kaybı. Yetki başkanda,


Gereksiz inatlaşmanın anlamı yok.


Vapurlarımız çalışmalı.


Saygılarımızla.

 


Dr. Rıfat Mutlu

Vatan Partisi İzmir İl Başkanı