"Çin yönetimi Türkiye’yi Şanghay İşbirliği Örgütü’nde görmek istiyor"

Genel Başkanımız Doğu Perinçek, Parti Heyetimizin gerçekleştirdiği Çin ziyaretine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

Tarih:

1/10
2/10
3/10
4/10
5/10
6/10
7/10
8/10
9/10
10/10

Genel Başkanımız Doğu Perinçek, İstanbul İl Merkezimizde bir basın toplantısı düzenleyerek, Parti Heyetimizin Çin ziyareti konusunda kamuoyunu bilgilendirdi. Perinçek, açıklamasında şunları belirtti:

 

 

VATAN PARTİSİ’NİN ÇİN ZİYARETİ


Parti Heyetimiz, Çin Komünist Partisi’nin daveti üzerine, 6-10 Şubat 2017 tarihlerinde Çin’i ziyaret etti.

 

Genel Başkanımız Doğu Perinçek başkanlığındaki altı kişilik heyette Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanımız Emekli Tümamiral Soner Polat, Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni M. İlker Yücel, Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Adnan Türkkan, Öncü Gençlik Genel Başkan Yardımcısı Cem Dikmen ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Çin Masası Başkanı ve Türk-Çin İş Geliştirme ve Dostluk Derneği Başkanı Adnan Akfırat bulunuyordu.

 


ÇİN PARTİ VE DEVLET YÖNETİCİLERİYLE GÖRÜŞMELER


Vatan Partisi heyetinin beş günlük ziyaretinin ilk üç günü Pekin’de son iki günü de Çin’in güneyindeki Shenzhen (Şencen) kentinde geçti.


Pekin’de Çin Komünist Partisi ve Çin Halk Cumhuriyeti devlet yöneticileriyle görüşmeler yaptık. Ayrıca Çin devletine bağlı Güncel Dünya Araştırmaları Merkezi yöneticileriyle dünya durumu ve özellikle Batı Asya’daki gelişmeler konusunda görüş alışverişinde bulunduk.


Görüşmelerimizin odağındaki başlıca iki konu bulunuyordu: Güvenlik ve ekonomi alanında işbirliği. Bir kez daha gördük ki, Çin Halk Cumhuriyeti teröre karşı ve ekonomik gelişme alanlarında Türkiye ile işbirliği için istekli. Vatan Partisi’nin bu konularda Çin yönetimini aydınlatma çabalarının sonuçlarını almak bizi sevindirdi.

 

 

ABD’NİN İPEK YOLU’NU KESEN
“KÜRDİSTAN” GİRİŞİMİNE GEÇİT YOK


Çin yöneticilerine Türkiye’nin vatan bütünlüğü için teröre karşı mücadelede kazandığı başarıları anlattık. İki ülkenin bölücü ve yobaz terörüne karşı işbirliği olanakları üzerinde durduk. Çin yetkililerini özellikle ABD’nin sözde “Kürdistan” planı konusunda uyardık. ABD’nin bu girişimiyle İpek Yolu’nu kesen ikinci bir İsrail kurma amacını güttüğüne dikkat çektik. Bu açıdan Türk Ordusunun Fırat Kalkanı Harekâtı’nın İran Körfezi’nin güvenliği ve dolayısıyla Çin’in güvenliği açısından da önem taşıdığını vurguladık. ABD ile Bölücü Terör Örgütü PKK/PYD arasındaki ilişkinin stratejik olduğunu kanıtlarıyla gösterdik. Başka bir devletin PKK’yı ABD’nin elinden kurtarma olanağının bulunmadığını onlar da kabul ediyorlar.


Önemle belirttik: Türkiye, hem iç cephede hem de dış cephede ABD'nin güdümündeki terör örgütleriyle savaşmaktadır. Bu süreç Türkiye'yi bölge ülkeleriyle ve Çin'le daha sıkı işbirliğine götürüyor. Çin yöneticileri, hem Bölücü Teröre hem de Yobaz Terörüne karşı kapsamlı bir işbirliğine hazırlar.

 

 

İPEK YOLU’NDA PAYLAŞARAK GELİŞME İÇİN
EKONOMİK İŞBİRLİĞİ


Türkiye ve Çin İpek Yolu’nun iki önemli ülkesi. Binlerce yıldır böyle. Türk imparatorluklar tarihi, bir bakıma İpek Yolu’nu denetleme tarihidir. Türk imparatorlukları İpek Yolu üzerinden Asya uygarlığını Batıya taşıyan bir işlev gördüler. İpek Yolu dostluğu, şimdi Çin’in dünya ekonomisinin en büyük ülkesi olduğu koşullarda yeniden güncelleşti.


Türkiye ekonomisinin Avrasya ile bütünleşmesinin zorunlu bir süreç olduğuna dikkat çektik. Bu açıdan da Türkiye-Çin dostluğu, 21. Yüzyılın önemli olaylarından biridir. Türkiye’nin Avrasya’ya yönelişi Çin yöneticilerinin ilgi odağındadır. Çin yönetimi, Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) katılması için koşulların olgunlaştığını belirtiyor.


Çin yönetimi, Türkiye'nin üretim ekonomisine geçmesi için işbirliği isteklerini belirttiler. Türkiye’de yobaz akımlara tavır alan bir yönetimin bulunmasını kendileri açısından da güvence olarak görüyorlar. Bu açıdan Vatan Partisi’nin yürüttüğü mücadeleye önem veriyorlar. Çin ekonomide "Paylaşarak Gelişme" adını verdiği strateji kapsamında Türkiye’de üretim ekonomisinin inşası için ortak yatırımlar yapmaya hazır.

 

 

ÇİN KALKINMASININ ÖRNEK ŞEHRİ
SHENZEN'DE İNCELEMELER


Vatan Partisi Heyeti olarak son iki gün Çin'in “Dışa Açılma ve Reform” adı verilen ekonomik kalkınmasının örnek kenti Shenzhen (Şencen)’de incelemelerde bulunduk. Çin'in güneyinde Hong Kong ile karşı karşıya olan bu kent, 28 yıl önce 30 bin nüfuslu bir balıkçı kasabası imiş. Şu anda 20 milyonluk nüfusuyla, Çin’in beş büyük kentinden biri. Devasa gökdelenler ile geniş parklar ve ormanlar iç içe. Burası Çin'in en çağdaş sanayi, ticaret ve turizm kenti.


Çin yönetimi Shenzhen’i verimliliği esas alan planlı sosyalist kalkınmanın vitrini olarak görüyorlar. Orada da Çin devleti ve partisi yöneticileriyle buluştuk. Ayrıca dünyanın güvenlik alanında hizmet veren en büyük kuruluşu yanında basın yayın alanındaki en büyük kurumunu ziyaret ettik ve bilgilendik.

 

 

TERÖRE KARŞI GÜVENLİK VE
ÜRETİM EKONOMİSİ İÇİN İŞBİRLİĞİ


Çin Komünist Partisi ve Vatan Partisi görüşmelerde altı alanda işbirliği kararı alındı.


1. İki partinin strateji merkezleri, teröre karşı mücadele ve ekonomik işbirliği alanlarında birlikte çalıştaylar düzenleyecek.


2. İki parti güncel dünya gelişmeleri hakkında bilgi paylaşımını yoğunlaştıracak.


3. Basın yayın organları haber paylaşımında işbirliği yapacak.


4. Turizm alanında işbirliği yapılacak. Özellikle Sinciang-Uygur bölgesinin tanınması için geziler düzenlenecek.


5. Türkiye ve Çin’in Bölücü Teröre ve Yobaz Terörüne karşı işbirliğinde bulunması için güvenlik alanındaki çalışmalar yoğunlaştırılacak.


6. “Bir Kuşak Bir Yol” Girişimi kapsamında Türkiye'nin bir üretim üssü haline gelmesi için Çin yatırımcıları özendirilecek ve her alanda işbirliği geliştirilecek.