"Bu ihaneti derhal durdurun"

Pamukkale İlçe Başkanımız Funda Sözgen, Pamukkale'deki Antik Havuz'da yapılan işlemlere karşı bir açıklama yaptı.

Tarih:

Dünya harikası olan Pamukkale’deki Antik Havuz’da yapılan işlemler tartışma yarattı. Yapılan işlemlerle Pamukkale’nin doğal yapısının bozulma tehlikesi altında olduğunu söyleyen Pamukkale İlçe Başkanımız Funda Sözgen, “Bu Pamukkale’mize kimyasal ihanettir”dedi. “UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Denizli Valiliği, ve havuzun işletmecisi Anadolu Kültürel Girişimcilik yazılı ve sözlü defalarca uyarılmasına rağmen , bu kimyasal saldırı konusunda defalarca uyarılmasına rağmen hiçbir adım atılmadığını belirten İlçe Başkanı Sözgen , “bu doğal katliama derhal son verilmelidir” dedi. Vatan Partisi Pamukkale İlçe başkanı Funda Sözgen’in basını bilgilendirme toplantısının ayrıntıları şöyle:

 

 

HAVUZLARIN YÜZLERCE YILDAN GELEN DOĞAL YAPISI


Antik havuz, içerisinde var olan; “Su içerisindeki yosunlar”, “Havuz kenarlarında su hizasının hemen dışında yanlardaki süngerimsi yosunlar”, “Havuz kenarlarında su hizasının hemen dışındaki saçaklı, Havuza doğru yapraklı ve çiçekli dallarıyla eğilen zakkumlar” havuzun doğal süsleri ve bitki örtüsüdür. Havuzun süsü ve tamamlayıcısı bu 4 unsur, özenle korunmalıdır. Antik Havuza her gün binlerce kişi girmekte, bitkileriyle birlikte mevcut doğal yapısının korunaklılığı ve mevcut yosunların da katkısıyla hiçbir kimse hiçbir enfeksiyon kapmamaktadır. Yüzlerce yıldan gelen bu yapının aynen korunması şarttır.

 

 

YOSUNLAR PİSLİK DEĞİL TEMİZLİK İŞARETİDİR


Yıllardır, sadece kış aylarında, havuza giren çıkan sayısı azaldığında, havuz içerisindeki su hareketliliği azaldığı için, su içerisindeki kayalar ve derin bölge fazla yosun tutar gibi olduğunda sadece basınçlı suyla (İşletmeci Anadolu Kültürel Girişimcilik gibi kazıyarak ya da metal fırçalarla dibinden fırçalayarak değil) havuz içerisinde bir hareketlilik yaratılarak yosun oluşumu yavaşlatılmakta, yazın buna daha az gerek duyulmaktadır. Havuza giren bilinçli ziyaretçiler, havuzun bu doğal güzelliklerini paylaşırken, havuz üzerinde yüzen yosunları veya havuz kenarı ve içerisindeki taşlardaki yosunları alıp yüzlerine ve vücutlarına sürerken, bazı bilgisizler bu yosunların pis olduğunu düşünmektedirler. Yosunlar kazındıkça, hem havuz bembeyaz, silik, ölü ve renksiz gözükmekte, hem de sahip olduğu içerik telafi edilemez bir şekilde zarara uğratılarak yok edilmektedir. Bu yosunlar, temiz suda bulunurlar ve suyun pisliğinin değil, temizliğinin kanıtıdır.

 

 

KİMYASALLA İLAÇLARLA SAHTE MÜDAHALE


Kirlilik yaratan krem ve yağa havuzda izin verilmemesi ama suyun moleküler yapısını bozan kimyasalların havuz içerisinde bulunmasında bir sakınca görülmemesi akıllara zarardır. Bu uygulamanın devamı, travertenlerin kararmasına da sebep teşkil edilecektir. Atılan kimyasallar suyun sağlık üzerine faydalı etkilerini hem ortadan kaldırmakta, hem de içilerek veya girilerek kullanıldığında sağlığa zararlı bir hal almasını sağlamaktadır. Sağlık üzerindeki etkileri, İstanbul Üniversitesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı’nın raporlamalarıyla son derece kesin olan bu suyla, hangi gerekçeyle olursa olsun 1 gram bile olsa, kimyasalların teması affedilebilir değildir!

 

 

UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİNDE


1988 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’nde 485 sıra numarasıyla alınan Pamukkale-Hierapolis, içerisindeki bu Antik Havuz’la birlikte bu listede yer almıştır. Havuzun 1400 yıllık doğal yapısını oluşturan yosunları ve bitki örtüsünü yok etmek, suyun içerisindeki ve kenarlarındaki bitki ve yosunları taşlardan metal fırçalarla kazımak, kimyasallarla hem bu havuza giren, bu suyu içen insanlara ve hem de havuzun kendisine zarar vermek hakkı kimsede olamaz! Bu Antik Havuz, travertenleri oluşturan ana kaynaklardan birisidir, hiçbir koruma ve içerisindeki ve çevresindeki yosunlarla veya bitki örtüsüyle cansiperane müdahale gerektirmeden, koruma kurulları olmadan mevcut travertenleri oluşturmuştur.

 

 

MUCUR DÖKME HAZIRLIĞI


Ayrıca, alınan duyuma göre, havuza çok ciddi miktarda (40 ton gibi) bir mucur dökme hazırlığı yapılmaktadır. Havuzdaki küçük çakıl taşları mucur değildir. Bu çakıl taşları da sadece kısmen belli alanlarda vardır, genelde zemin yekpare bir taştan oluşmaktadır. Hiçbir sebeple havuza mucur da dökülemez!

 

Ya işinizi adam gibi yapın ya da Pamukkale'mizi bize bırakın biz koruruz!

 

 

vatanpartisi.org.tr